Ada parsel terimleri gayrimenkul sektörü terimleridir. Kamuya ait olan doğal ve yapay sınırları bilinen alanlar parseller bütünü olmaktadır. Ada uygulaması ise imar planlamada kullanılır ve tapu sınırlarını belirlemeyi kolay hale getirir.
Ada/Parsel Nedir?
Gayrimenkul sektöründe ada parsel bilgisi sınır belirleme ve hak sahipliği sınırlarını oluşturmak için mühim detaylardır. İmar ve şehir planlama uygulamalarında ada parsel bilgileri ile sokak, meydan, cadde ve yolların belirlenmesi sağlanır. Var ise akarsu yataklarının yaşan alanlarına etkisi belirlenerek imar planı oluşturulur.
İmar kanunu gereği sınırları tespit edilerek çevrilen parseller bütünü ada ismini alır. Kamu malı sayılan orman, göl, deniz, yol, sokak, cadde gibi yapay ve doğal sınırları bulunan parsel topluluğudur. Parsel, imar yasasıyla alakalı madde gereğince sınırları belirlenen arazi parçası olmaktadır. İmar ve kadastro parseli olarak iki çeşidi olan parsel, taşınmaz terimidir.
İlgilinizi çekebilir: İmar durum belgesi nedir? Nereden, nasıl alınır? – Tüm Detaylar
Genel olarak tapu ve kadastro uygulamalarında karşılaştığımız ada parsel sözcükleri herkesin sık olarak duymuş olduğu terimler arasındadır. Ada, dört bir yanı doğal veya yapay etmenler tarafından çevrilen, demiryolu, akarsu, cadde, meydan veya sokak gibi noktaların oluşumlarının tümünü anlatmak için kullanılan parseller topluluğudur.
Parsel, genel hali ile bir toprak parçasıdır. İmar yönetmeliği ve imar kanunlarına uygun şekilde ayrılan ve sınırlandırılan arazi parçalarına verilen isimdir. Herhangi bir parselin sahibi tek bir bireyden oluşabileceği gibi aynı zamanda birden çok sahibi de olabilir. Özel kişiler parsel sahibi olabilir ve bununla beraber kamu, özel kuruluşlar veya vakıflar da parsel sahibi olabilir. Parsel iki farklı grupta incelenir:
İmar parseli: Üzerinde imar yapılabilecek parsellere denir. Bunlar, imar planları ve imar mevzuatına uygun biçimde düzenlenir.
Kadastro parseli: Kadastro kanununa göre kadastro adası içinde bulunan ve bağımsız şekilde olan parsellerdir. Devlet tarafından mülkiyet hakkı belirtilmesi amacı ile yapılır. Uygulamada sınırlar belirlenir ve bu sınırlar da tapuda açıklanır. Sınırları belirlenemeyen tapuların hükmü geçersiz sayılmaktadır.
Ada parsel hususuyla alakalı olarak merak edilen terimlerden biri de pafta. Bu terim, bir harita veya planı oluşturan parçalardan her birine verilen isimdir. Çoğunlukla belirli bir ölçek dahilinde hazırlanan arazi ve arsa gibi yeryüzü parçalarının haritalar üzerinde tek bir pafta içinde gösterilmesi mümkün olmadığından, haritası hazırlanacak olan taşınmazın boylam ve enlem farkları alınıp belirli paftalara ayrılarak sistemli bir biçimde bölünmesi ve hazırlanması şeklidir.
Ada parsel konusunda bir başka detay ise imar durumu ada terimidir. Sıklıkla ismini tapu ve kadastro işlemlerinden duyduğumuz imar durumu ada tabiri, boş bir arsanın imar durumunun ada olması halinde üzerine imar uygulaması yapılabilecek parsellerin varlığını işaret eder. Bu parseller, imar mevzuatı ve imar planlarına uygun şekilde düzenlenir ve kullanıma açılır.
Ada parsel öğrenme işlemi online şekilde yapılabilmektedir. İlgili sorgulama işlemini kendimize ait özel sorgular için TAKBİS ya da e-Devlet üzerinden gerçekleştirmeniz mümkündür. Bunun için kimlik numaranız ve şifrenizle beraber e-Devlet platformuna giriş yapmanız ve ardından Tapu Kadastro sayfasına gelip sorgulama işlemini yerine getirmeniz yeterlidir. Kimlik numaranız TAKBİS’e kayıtlı ise bu işlemi pratik olarak gerçekleştirebilirsiniz.
Bunun dışında genel sorgulamalar için Parsel Sorgulama – TKGM web uygulamasından sorgulama yapılabilmektedir.
Ada/Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır?
Kendinize ait arsaların ada parsellerini öğrenme işlemi için e-Devlet üzerinden işlem yapabilirsiniz. Bunun yanında TAKBİS sistemiyle Platforma giriş yapın ve tapu bilgileri sorgulama cümlesini arama alanına yazın. Buradan parsel bilgilerine ulaşabilirsiniz. Parsel sorgulama işlemini TAKBİS üzerinden de yapabilirsiniz. Parsel sorgulama alanı üzerinden ilgili bölüme ulaşabilirsiniz. Sizden istenen verileri girdikten sonra ada parsel sorgulamasını tamamlayabilirsiniz. Sorgulama için doğrudan taşınmaz numarasını kullanabilir veya taşınmazın olduğu şehir, ilçe, ada, parsel ve mahalle gibi bilgileri girebilirsiniz.
Çanakkale İnşaat İş Takibi ve Mimarlık Hizmeti
İnşaat işlerinin başında il özel idareler, belediyeler, kadastro müdürlükleri ve bunlara verilmesi gereken birçok belge mevcuttur. Bu işler ve süreçler aylarca sürmektedir. Bu sebeple bu işleri sizlerin yerine yapıyor, işlerin hızlandırılması ve doğru şekilde yürütülmesi için gerekli çalışmaları yapıyoruz.
Sizler de elinizdeki arsaya ve yapılacak inşaata ilişkin işlerinizi Altungazi Yapı Mühendislik güvencesiyle yürütebilmek için bizimle buradan iletişime geçebilirsiniz.
Fatma 23/02/2023
Arsamı bulamiyorum
Fatma 23/02/2023
Arsamı bulamiyorum belediye çok uzun süre veriyor