/* */

Asmolen Nedir? Asmolen Döşemenin Özellikleri Nelerdir?

Asmolen döşeme bir çeşit tuğla olup sektörde döşeme tuğlası, tavan tuğlası gibi farklı isimlerle de anılan bir tür dolgu malzemesidir. Ses yalıtımında dahi kullanılan asmolen, iç kısmı boş olan blokların içini dolduran döşemedir. İnşaat sahalarında sıklıkla görülen çelik bloklar ve iç kısmının doldurulması rutininde yapılan işlem aslında asmolen döşeme uygulamaktır. Asmolen döşeme ya da kaplama, kirişlerle bölünen blokların içinin doldurulmasını sağlar, döşemeyi oluşturur. Asmolen döşeme ile ilgili bilinmesi gereken temel şey, bu çalışmanın yük taşıma özelliğinin bulunmamasıdır. Düz bir tavan ya da zemin elde edilmesini sağlayan asmolen, estetik özelliğiyle yapılarda sıklıkla kullanılır. Asmolen döşeme özellikleri arasında yer alan esnek kullanım, kolay uygulama gibi birçok husus yaygın kullanımın temel sebepleridir aynı zamanda.

İlginizi çekebilir: Döşeme Tipleri ve Özellikleri

Asmolen Nedir?

Asmolen yapı inşasında tavan elde etmek için geliştirilen ve tavanın kusursuz görünmesini sağlayan iç dolgu malzemesine verilen isimdir. Asmolen döşeme, birbirine paralel konumlanan blokların iç kısmına beton dökülerek elde edilir. Asmolen dolgu sonucunda tavan istenildiği gibi düzgün, dayanıklı ve uyumlu görünmeye başlar. Asmolen döşeme çeşitleri malzemeye göre ayrışır; Asmolen döşemeler rijit yapıları sebebiyle deprem etkisi altında kirişli yapı sistemlerine nazaran daha çok deprem etkilerine maruz kalır. Estetik görüntüsü sebebiyle oldukça çok kullanılsa bile deprem karşısında negatif etki oluşturacak bir davranışı mevcuttur. Bu depremde yıkılır demek değil, sadece negatif etkiye sahip demektir.

Asmolen Döşemenin Özellikleri Nelerdir?

Asmolen döşeme özelliklere inşaat projelerinin avantajlı bir rutine kavuşmasını sağlar. Düz yüzeyler elde edilmesi kolaylaştıran ve ekibe uygulama esnekliği sunan asmolen döşeme, çıkıntılı görünümü ortadan kaldırarak modern özellikler gösterir. İşte asmolen döşemenin avantajlı özelliklerine dair detaylar:
İlginizi çekebilir: İnşaat ruhsatı nedir? Nereden, nasıl alınır?

Asmolen Döşeme Neden Tercih Edilir?

Mimarlık ve inşaat sektörü için asmolen döşeme nedir, neden bu kadar tercih edilir sorusunun yanıtları aslında yukarıda da bahsedilen özelliklerde saklı. Yapı inşasında dayanıklılık, estetik, uygulama konforu, iklim uyumu, coğrafik koşullar, proje uygunluğu gibi birçok kriter ele alınır. Asmolen döşeme çeşitleri projenin işlevselliğini artıran ve sağlamlığı destekleyen dolgu malzemesi olduğu için günümüzde hala çok tercih edilir. Dişli döşeme sisteminde dişlerin arasını dolduran asmolen, düz görüntü beklentisini karşılar, maliyetleri düşürür, yapı kalitesini destekler, ses ve ısı yalıtımı sağlar. Tüm bu özellikler asmolen döşemenin kullanılma sebepleridir. Asmolen döşemelerle ilgili öne çıkan dezavantajı ise ağırlığıdır. Daha ağır olan asmolen çeşitleri, inşaatın mutfak kısmında ekstra zahmet ve titizlik ister. Özellikle deprem bölgelerinde kullanılacaksa yapının depreme dayanıklılığı her aşamada hesaplanarak hareket edilir, asmolen döşemelerin dezavantaja dönüşmemesi için daha kapsamlı projeler geliştirilir. Asmolen döşemelerin ağırlığı fazla yüke sebep olur, bu yük ise olası depremde risk kabul edilir. Mühendis ve mimarlar, birlikte hareket ederek riski absorbe etmeye, dayanıklılığı artırmaya odaklanır.


Çanakkale İnşaat Firması

Altungazi Yapı Mühendislik gelenekselleşmiş ve eskimiş yöntemlerle iş yapan bir müteahhitlik firması olmaktan ziyade, modern teknikleri kullanan, sektörü ve yenilikleri takip eden, güncellenen yönetmeliklere uygun tasarım ve uygulama yapan bir mühendislik firmasıdır.
Çanakkale ve tüm ilçelerinde inşaat ve mühendislik faaliyeti yürüten firmamız sektörün önce ve idealist bir markasıdır.

Sizler de Altungazi Yapı Mühendislik kalite ve güvencesiyle çalışmak için bizimle buradan iletişime geçebilirsiniz.

İlgili içerik:
Seramik Döşeme İşlerinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Statik Proje Ofisi tercihi nasıl yapılmalıdır?

Yorum Bırak

TOP