Doğal taşlar çok eski dönemlerden bu yana popülaritesini koruyor. İnşaat malzemeleri arasında sıklıkla tercih edilen taşlar, duvar yapımında da öne çıkan bileşenler oluyor. Taş duvar yapımı ise estetik bir görüntü sergilemesinin dışında sağlam ve uzun ömürlü bir kullanımı da teşvik ediyor.
Taş Duvar Çeşitleri Nelerdir?
Taş duvar türleri kendi içinde çeşitli seçenekler sunmaktadır. Bunlar; kesme taş duvar, ince yonu taş duvar, kaba yonu taş duvar ve moloz taş duvar şeklindedir. Her birinin kendine has özelliği olduğu için inşa edilecek alana uygun bir taş duvar çeşidi tercih edilmelidir.
Taş duvar yapımında aşağıdaki adımlar takip edilir:
İlk önce taşların temiz olmasına dikkat edilmeli. Üstünde toprak, kil ve kir olan taşlar bir fırça yardımı ile temizlenmelidir.
Duvar içinde çakıl taşı boyutunda küçük taş ve kama yerine yeteri kadar büyüklükte taşlar kullanılmalıdır.
Taşların yerleştirilmesi sırasında düşey yüklerin yatay derz alanlarına dik biçimde gelmesi sağlanmalıdır.
Duvarların inşa edilmesinde her iki sırada bir duvar uzunluğuna dik olacak biçimde ve duvarın kalığı kadar kenet taşlar yerleştirilmelidir.
Elde edilen yapının düzgünlüğü bakımından, köşe bölümlerde, duvarların başlangıç ve bitim yerlerinde, kapı ve pencere çevrelerinde düzgün ve iri boyutlu taşlar tercih edilerek işlem yapılmalıdır. Taşların dış ve iç köşelerde birbirileriyle bağlantılı olacak şekilde yerleştirilmesine özen gösterilmelidir.
Yüzeyi sıva olacak köşe, pencere ve kapı çevreleri gibi alanlar tuğla ile örülebilmektedir.
Duvarda yatayda ve düşeyde ip çekilmeli, şakül ve mastarında olması mümkün hale getirilmelidir. Duvarın köşe alanlarındaki taşlar şakülünde dik şekilde örülmelidir. Her sırada taşların üst bölümünden duvarın arka ve önüne yatay ip çekimi gerçekleştirilmelidir. Taşlar iplere değmemeli ve düzgün bir işlem yapılmalıdır. Bu sayede aynı kalınlıkta bir görünüm elde edilebilecektir.
Bağlantı alanlarında tuğla en az on beş cm kadar taş duvara girinti olacak şekilde yerleştirilmeli.
Temele gelecek yük fazla olacağı için ilk sırada iri taşlar seçilmeli ve derin bağlantılar oluşturulmalıdır.
Düşey derzlerin aynı kalınlıkta olmasına dikkat edilmelidir.
Taşlar şaşırtmalı olacak biçimde yerleştirilmelidir. Bu şaşırtmalar ise on beş cm kadar yapılmalıdır.
Taş duvar yapımı aşamasında bazı ayrıntılara dikkat gerekiyor. Bunlar:
Taşların dizilimi sırasında iki tane taşın üstüne bir tane ve onun da üstüne yine iki tane olacak şekilde birbirine bağlantılı olması sağlanmalı.
Bütün bağlantı elemanlarının stabil olması ve oynak olmaması önemlidir.
Ebat bakımından en geniş taşlar en alt bölümde olacak şekilde tasarım gerçekleştirilmelidir.
Her taşın etrafındaki taşlar ile irtibatlı olması gerekmektedir. Bir taşın diğer taşlara temas etmesi ile hareketin önüne geçilerek, uygulamanın stabil olması sağlanmalıdır.
Kullanılacak olan taşlar yapı, renk ve doku açısından birbiriyle uyumlu olmalıdır.
Duvar kalınlığının en üstten aşağı doğru belli bir oran ile artması gerekmektedir.
Taşı duvarın yükünü taşıyabilecek kapasiteye sahip bir temel yapılmalıdır. Ve temel drenajı da çok iyi bir şekilde inşa edilmelidir.
Uygulama yapılacak yerde eski duvarlarla uyumlu bir görüntü oluşturulması ve bölgesel şekilde uygunluk elde edilmesi önemlidir.
Duvarın en üst kısmında başlık taşları çift bölümü de kapsayacak şekilde kullanılmalıdır.
Üst bölüm mutlaka nizami yapılmalıdır ve taşlar oynamayacak biçimde bir inşa gerçekleştirilmelidir.
Kullanılan harç malzemeleri taşların gölge kısımlarında gizli olmalıdır ve çok az bir şekilde görünmelidir.
Ağır taşların köşe bölümlere getirilmesi sağlanmalı ve duvarın taşıma gücü artırılmalıdır.
Çanakkale Taş Duvar Yapımı
Taş duvarlar başlı başına dekoratif birer ögedir. Bu sebeple sana eseri mantığıyla değerli ellerde kendini gösteren bir hal alır. Altungazi Yapı Mühendislik olarak Çanakkale taş duvar yapımı alanında uzman ve tecrübeli usta ekibimizle hizmet vermekteyiz. Sizlerin evlerine, bahçelerine değer katan tasarımlarla değer katan yapılar inşa etmekteyiz.
Sizler de Altungazi Yapı Mühendislik kalite ve güvencesiyle taş duvar yaptırmak için bizimle buradan iletişime geçebilirsiniz.