/* */

Enerji Kimlik Belgesi Nedir? Nereden alınır?

Ülkemizde enerjinin verimli kullanılması amacıyla yapılan çalışmalar çerçevesinde 5627 sayılı “Enerji Verimliliği Kanunu” ve buna bağlı olarak “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” çıkarılmıştır. Belirlenen standartlar çerçevesinde kullanılan enerjinin israfının en aza indirgenmesi, doğaya bırakılan karbon ayak izinin küçültülmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda binaların enerji tüketimi, sera gazı salınımı seviyesi, ısınma-soğutma sistemlerinin özellikleri ve yalıtım özelliklerine göre sınıflandırıldığı enerji karnesi denilebilmektedir. Buna gözlerimizin çokça aşina olduğu buzdolabı, çamaşır makinesi gibi ev eşyalarının üzerinde yer alan A’dan G’ye kadar harflerin bulunduğu ve o eşyaya ait enerji verimliliğinin yazdığı bir sınıflandırma belgelerini örnek gösterebiliriz. Enerji Kimlik Belgesi (EKB) sınıflandırmasında A en yüksek, G ise en düşük enerji verimliliğine sahip binaları göstermektedir.
 
Enerji Kimlik Belgesi Nasıl Alınır?
canakkale-enerji-kimlik-belgesi-ornegi EKB düzenleme yetki belgesi almış olan ve meslek odalarından SMM (Serbest Meslek Makbuzu) almış mimar veya mühendisler ya da bünyesinde bu belgelere sahip mimar veya mühendis bulunduran şirketler yeni yapılacak olan binalara Enerji Kimlik Belgesi vermeye yetkili kuruluşlardır. Bu kişiler mevcut binalara EKB verememektedir. Mevcut binalar için EKB uzmanı mimar veya mühendise sahip ve “Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü” tarafından yetkilendirilmiş “Enerji Verimlilik Danışmanlık Şirketleri” bu belgeyi vermeye yetkilidir.
 
Hangi binaların enerji kimlik belgesi alma mecburiyeti yoktur?
Her yapı Enerji Kimlik Belgesi alması zorunlu tutulmamış ve belli yapılara istisnalar getirilmiştir. Bunlar;  
Enerji Kimlik Belgesi sınıfı neye göre belirlenir?
enerji-kimlik-belgesi-neye-göre-verilir Çoğu yerde Enerji Kimlik Belgesi mantolama yapılan binalara veriliyormuş gibi bir algı mevcut. Ancak durum bundan çok daha farklı. Enerji Kimlik Belgesini mantolama olmayan bir binanın da alabilmektedir. Binanın tasarımı, yalıtımı, ısınma-soğutma-havalandırma sistemleri, cam-pencere sistemleri incelenmesi sonrasında elde edilen veriler değerlendirilerek binanıza ait Enerji Kimlik Belgesi Sınıfınız belirlenmektedir.
 
En düşük Enerji Kimlik Belgesi sınıfı ne olmalıdır?
Çıkartılan kanun ve yönetmelik öncesinde yapılan binalarda herhangi bir enerji sınıfının sağlanması gerekliliği yoktur. Ancak yeni yapılan binaların Enerji Kimlik Sınıfı en az C sınıfı olmak zorundadır.
 
Çanakkale Enerji Kimlik Belgesi Yetkili Firmaları
Altungazi Yapı Mühendislik olarak Çanakkale Enerji Kimlik Belgesi vermeye yetkili firmalardan biriyiz. Uygun fiyatlı ve hızlı olarak enerji kimlik belgelerinizi sizlere ulaştırıyoruz. Siz de Enerji Kimlik Belgenize Altungazi Yapı Mühendislik farkıyla ulaşmak istiyorsanız buradan bizimle iletişime geçebilirsiniz.  

İlginizi çekebilir: Ev Dekorasyonu Tadilatı – Uzman Önerileri

Süleyman Kocalar 17/04/2022

Bilgilendirici bir yazı olmuş. Enerji Kimlik Belgesi alma maliyetleri ile ilgili bir yazı da yazarsanız çok daha memnun olurum.

Yanıtla

Gülsüm Güleryüz 17/04/2022

Merhaba,
Evimin dışında mantolama yok ve Enerji Kimlik Bölgesi almam gerekiyor. Bu durum bir sorun oluşturur mu?

Yanıtla

Ercan YILMAZ 17/04/2022

Mantolama yaptırıyoruz. Terasları ve sığınağı yapmıyor. teras kat. Ölçü alırken belediyeden. Daire başı hesap çıkarmış. 2 daire fiyatı ödeyeceğim. Anlaşma yaparken bunu hiç konuşmadık. Çğnli mantolama yaomanın bir anlamı kalmıyor. Belediye ve Mahkemeye gşdeceğim. Öneriniz ne olur

Yanıtla

Yorum Bırak

TOP