Adı Türkçe manasıyla bizlere ne olduğunu çağrıştırsa da tam manasını sizlere burada ifade edeceğiz. Subasman kelime kökeni olarak Fransızca “soubassement” kelimesinden gelmektedir. Fransızca manası olarak da yapı eteği, oturtmalık ve üst temel manasına gelmektedir. Subasman perdeleri de subasmanların tamamlayıcısı görevinde kullanılan yapılardır.
Subasman Nedir?
Subasman adından da çağrıştırdığı gibi binalarımıza çevre sularının girmesini engellemek, su baskınlarının önüne geçmek amacıyla yapılan yapılara denilmektedir. Binadan ayrı olarak değil binanın temeli ile ilk tabliye arasında kalan betonarme kısımdır.
Subasman Kotu nedir?
Her bölgenin kendi göre yağış rejimi, su baskını ihtimali değişkenlik göstermektedir. Bu bilgiler ışığında belediyeler tarafından belirlenen her bölgenin, mahallenin birbirinden farklı subasman kotu vardır. Subasman kotu en düşük ilk tabliye üst kotu olarak nitelendirilebilir.
Betonarme binalarda subasmanın ve subasman kotunun doğru yapılması çok önemlidir. Subasmanın belediye tarafından verilenden yüksek yapılması durumunda yüksek kısmın kırılarak alçaltılması, alçak yapılması durumunda ise gerekli şekilde yükseltilmesi gerekmektedir.
Subasman Kotu nasıl belirlenir?
Subasman kotu verilecek binaya en yakın olan yolun kırmızı kotu(üst kotu) 0.00 kotu olarak kabul edilmektedir. Bu kota belediyeden alınan kot eklenerek belirlenir. Subasman kotu sıfırın altında olamayacağı gibi +1.20 kotunun da üzerinde olamayacağı ilgili mevzuat ile belirlenmiştir.
Subasman ve subasman perdesi nasıl yapılır?
Subasman, bir temel üzerine betonarme bir binanın devamı olarak veya prefabrik bir binanın temeli olarak toprak veya grobeton üzerine inşa edilir.
Temel üzerine inşa edilen subasman perdesi tüm binayı çevreleyecek şekilde temelden kat döşemesine kadar uzanır. Donatıları bağlanır ve betonu dökülür. İç kalıpları söküldükten sonra iç blokaj dolgusu yapılır. Sonrasında blokaj üzerine tabliye donatısı ve yerleştirildikten sonra tabliye betonu da atılır. Kalan tüm kalıplar sökülür.
Prefabrik ev subasman temeli
Prefabrik binalar sağlam ve düzgün zeminlere oturması gerekmektedir. Bu sebeple doğrudan zemine yapmak yerine subasman üzerine inşa edilmelidir. Bu şekilde prefabrik bina su etkilerinden korunur ve zeminde oluşacak oturma etkilerinin prefabrik eve etkileri engellenmiş olunur.
Toprak üzerine yapılan prefabrik ev subasman temeli ise zeminin durumuna göre doğrudan zemine veya grobeton üzerine yapılır. Genellikle 50-100 cm yüksekliğinde yapılmaktadır. Perde kalıpları çakılır ve donatılar bağlanır. İlk beton tabliye kotuna kadar dökülür. İç kalıplar sökülür ve iç kısma dolgu yapılarak sıkıştırma işlemi yapılır. Dolgu üzerine donatı yerleştirerek son beton dökülür ve dış dolgu yapılarak subasman hazır hale getirilir.
Çanakkale Subasman Yapımı ve İnşaatı
Tecrübe, bilgi be deneyimimizle Altungazi Yapı Mühendislik olarak inşaatın ve inşaat mühendisliğinin olduğu her noktada hizmetin en iyisini sizlere vermeye hazırız. Çanakkale Subasman İnşaatı ve tüm konularda bizimle çalışmak için bizimle buradaniletişime geçebilirsiniz.