Doğal taşlar dekoratif yönleriyle mimaride eski fakat her zaman yeni ve natürel yansımalara imza atıyor. Dekoratif taş modelleri bazen bir yapının dış cephesinde bazense şık bir duvarın tasarımında karşımıza çıkıyor. Taşlar doğanın adeta meyveleri sayılıyor, doğallıklarıyla estetik uyumun elde edilmesine yardımcı oluyor. İç mimaride bilhassa doğal taşların geniş bir yeri bulunuyor. Dünya mimarisinden örnekler incelendiğinde taşların sadece geleneksel ya da ulusal bir sınırı olmadığını küresel çapta kabul edilmiş estetik dekorasyon anlayışına hitap ettiğini görebiliyoruz.
Dekoratif taş modelleri zenginliğiyle göz alıcı tasarımlara zemin hazırlıyor, farklı desenlerle özgün sonuçlar elde etmeye yardım ediyor. Mimarların da çok sevdiği taşlar, evin iç tasarımını tek başına değiştirmeyi başarıyor. Geleneksel ve modern mimarinin çok sevdiği taşlar, incelikle seçildiğinde benzersiz tasarımlara imza atılmasını sağlıyor. Peki, en çok tercih edilen dekoratif taş modelleri nelerdir? İşte popüler taş isimleri;
Atacama kültür taşı
Persia kültür taşı
Ota Benga kültür taşı
Antik kültür tuğlası
Barok tuğla
Rocc taş panel
Ünye taşı
Foça taşı
Çan taşı
Ayazin taşı
Saray taşı
Dekoratif taş modelleri özelliklerine göre farklı alanlarda kullanılıyor. Şu detayı da göz önünde bulundurmak gerekir her taş modeli her alanda kullanılamaz. Taşın yapısı, özellikleri, coğrafi uyumu gibi kriterler taç seçiminde rol oynuyor.
İlginizi çekebilir: Taş Ev Nasıl Yapılır? Örnek Taş Ev Modelleri
Dekoratif Taş Kullanım Alanları
Dekoratif taş modelleri kullanım alanlarına göre gruplara ayrılıyor. Parke taşı, bordur taşı, kesme taşı olarak bilinen taşlar genellikle yapıların dış cephelerinde kullanılıyor. Peyzaj mimarisinde çoğunlukla çakıl taşları tercih ediliyor. Kesilerek şekillendirilmiş, işlenmiş taşlar ise iç mimaride kullanılıyor. Doğal taşlar dekoratif zenginliğiyle beklentileri karşılıyor. Eskiden sağlamlık amacıyla tercih edilen doğal taşlar şimdi hem dayanıklılığı hem de benzersiz desenleriyle ilgi görüyor ve mimarinin estetik yönüne de hizmet ediyor. Üstelik şimdilerde teknolojik üstünlük sayesinde taşları çıkartmak, işlemek, şekillendirmek çok daha kolay ve hızlı sonuçlar veriyor. Dekoratif taş modelleri yüzeylere adeta hikâye kazandırıyor, iş ve yaşam alanlarının estetik zenginliğini artırıyor. Peki, taşlar nerelerde kullanılır? İşte bazı kullanım alanları;
Ev dekorasyonu: TV ünitesinin arkası, şöminenin arkası ve şömine gövdesi, yatak odasında yatağın dayandırıldığı duvar gibi benzeri birçok nokta dekoratif taş modelleri için kullanım alanı oluşturuyor. Bu alanlarda tek duvar hedef alınıyor estetik görüntü elde ediliyor.
Ofis: Kurumsal yaşama kusursuz uyum sağlayan doğal taşlar, kurumsal kimlikle özdeşleşiyor ve hem iç hem dış cephelere doğayı yansıtıyor.
Lobi: Otel, ofis, tesis gibi yerlerin bekleme alanlarında, lobi tasarımlarında dekoratif taş modelleri kusursuz görünümlere imza atıyor.
Dış cephe: Yapıların dış cephelerinde doğal taşlar kullanılarak dekoratif görünüm yakalanıyor aynı zamanda yapıya yalıtım konusunda destek sağlanıyor. Dış cephe taşları daha gelişmiş özelliklere sahip oluyor, görsel zenginliğini işlevselliğiyle artırıyor.
Dağ evi: Çiftlik evi, dağ evi gibi doğayla iç içe olan yapılarda dekoratif taşlar doğayla olan uyumu devam ettirmeyi başarıyor.
Dekoratif taş modelleri renk, desen, dayanıklılık gibi spesifik özelliklere dikkat etmek gerekiyor. Taş ya da taş kaplama modelleri desen ve şekil anlamında farklı görüntülere sahip. Kesik taşlar geometrik anlamda şekilsiz görünüm özelliğiyle dikkat çekiyor. Dolayısıyla taşın şekli de tasarımda önem taşıyor. Dekoratif taş seçerken iklim özelliklerine ve kullanım alanına dikkat etmek şart. İklim özellikleri taşın ömrünü doğrudan etkiliyor.
Dekoratif Taş Türleri
Doğada binlerce çeşit taş türü bulunuyor. Her taş yaşam alanına göre şekilleniyor ve doğanın hareketlerinden etkilenerek son halini alıyor. Taşlar tortul, kırıntılı, kimyasal, organik olmak üzere üç ana türe ayrılıyor. Her tür kendi içinde farklı taşlarla çeşitleniyor. Zirkon taşı, opal, taşı, çakıl taşı, mermer taşı, seramik taşı, sille taşı, ünye taşı, havara taşı, kalker taşı, liz taşı, ahlat taşı gibi dekoratif taş modelleri çeşitleniyor.
Çanakkale Taş Duvar ve Taş Ev Yapımı
Çanakkale taş duvar ve taş ev yapımı konusunda Türkiye’deki sektörün en hızlı büyüdüğü şehirler arasında. Özellikle Ayvacık bölgesi yoğunlukta olmak üzere artık pek çok yerde taş ev ve taş duvar görmek çok mümkün.
Taş işleri kaba yapıdaki taşların uygun şekillere sokularak estetik bir yüzey oluşturulmasıyla yapıya zarafet katmaktadır. Doğru usullerle ve acemi ellerle yapılması taş duvarın ömrünü ve zarif negatif yönlü olarak etkileyecektir.
Altungazi Yapı Mühendislik olarak doğaya uygun ve uygun fiyatlı taş seçimi yaparak mühendislik harikası taş duvar ve taş evler yapıyoruz.
Sizler de Altungazi Yapı Mühendislik kalitesi güvenerek bizimle çalışmak için buradan iletişime geçebilirsiniz.