/* */

Ankraj Nedir? Nerede Kullanılır?

Ankraj sözcüğü, İngilizce anchor kelimesinden gelir. Sözcük anlamı olarak herhangi bir şeyi sabit konumda tutabilmek için bağlama işlemi demektir. Kısacası sabitleme işlemiyle ilgili olan bir terimdir. Ankraj nedir ve nerelerde kullanılır detaylıca inceleyelim.

Ankraj Nedir?

Ankraj, bir çelik elemanının veya yapı elemanının farklı ortam, farklı eleman ya da başka malzeme arasına sokularak sabitlenmesidir. Bu işlemde amaç, demir veya çelik malzemesini kolon ya da duvar yüzeyine yani betonun içine konumlandırmaktır.
Belirli bir açı ile zemin içine açılan deliğe, korozyona karşı korumalı olan ve yüksek dirençli özel çelikten imal edilen öngermeli halatlar demeti veya bir halat yerleştirilmesi ile yapılır. İlgili yapısal işlem, beton enjeksiyonu gerçekleştirilerek oluşturulan bir uygulama türüdür. canakkale-ankraj-nedir Ankraj nedir diyenler için şu bilgilerden de söz etmek gerekir: Ankrajlar, zemin üstüne uygulanan gerilme kuvvetini iletirler. Bir yapı malzemesi olarak ankrajların beton ve çelik gibi hesaplamalarının yapılması önem arz eder. Filiz ekimi, metal ayaklar ve küpeşte gibi elemanların sabitlenmesi, ankraj uygulamasına örnek gösterilebilir. Ankrajlama esnasında çeşitli kimyasal yapıdaki ankraj malzemeleri kullanılmaktadır.
Ankraj elemanları şunları içerir: Ankraj türleri şunlardır: canakkale-ankraj-nerede-kullanilir

İlginizi çekebilir: Strüktür Nedir?

Ankraj Nerede Kullanılır?

Ankraj nedir açıkladık. Şimdi de bu işlemin nerede kullanıldığından söz edelim. Ankraj güçsüz zeminlerde çökmeyi önlemektedir. Örneğin, yerin alt kısmına yapılan otoparklarda ya da yeraltı ulaşım güzergahlarında yoğunlukla kullanılmaktadır. Aynı şekilde barajlarda yükseltme amacı ile tercih edilmektedir. Ayrıca denizin kıyı şeridine vuran dalgaların iskele yapılarına zarar vermesini engellemek maksadıyla da ankraj uygulaması yapılmaktadır. Bunlara ek olarak; sismik ve deprem vakalarında meydana gelebilecek can kayıplarını önlemek için de kullanılması gerekmektedir.

İlgili İçerik:
Statik Proje Ofisi tercihi nasıl yapılmalıdır?
Asmolen Nedir? Asmolen Döşemenin Özellikleri Nelerdir?
Isı Yalıtım Fiyatları ve Isı Yalıtım Malzemeleri Hakkında Her Şey

Yorum Bırak

TOP