Ağırlıklı olarak bir meslek seçmek isteyenlerin merak ettiği hususlar arasında yer alan mimar ve inşaat mühendisi farkı, aynı zamanda çoğu insanın da bilmek istediği detaylardan biri. İnşaat mühendisi, mimar ve her iki mesleğin farkları hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.
Mimar Kime Denilir?
Mimar ve inşaat mühendisi farkı daha iyi anlaşılması açısından ilk olarak mimarlıktan söz edeceğiz. Mimar, mimarlık yapmak için yasal yetkiye sahip bir kişidir. Mimarlık, binaların projelendirilmesi ve inşası etrafında dönen disiplin olarak adlandırılır. Bir binada dairenin girişini, çıkışını, kullanım alanlarının konumlandırılması ve boyutlandırılmasını, binanın girişini ve kotlarını gibi tüm gözle görülür ergonomik detayların tasarımında görevlidir. Bir mimarın, bir yapıyı tasarlamak ve geliştirmek için gerekli teknik bilgi, beceri ve izinlere sahip olduğu söylenebilir. Bu şekilde, bir projeyi sıfırdan inşa etmeyi, bir restorasyon veya yeniden modelleme görevini tamamlamayı üstlenen kişidir.
Mimarlık eğitimi almış biri, havalandırma koşulları, konfor, dış dokular, iç mekanlar ve onu insan gözünde estetik gösteren her türlü detayın da bilincindedir. Bir mimar ayrıca malzemelerin direncini ve yaşanabilirlik koşullarını da bilir, ancak bunları dış mekanlardan çok iç mekanlara uygular.
Mimar, binalar veya yapılar için yaratıcı tasarımlar geliştiren kişidir. Bu anlamda mimar, müşterinin ihtiyaçlarını karşılamak için mekânı tasarlamakla sorumludur. Ayrıca görevi, binanın iç ve dış estetiğine yaptığı müdahaleyi de içerir.
Genel tabirle inşaat mühendisi, toplumun yararına bir şeyler tasarlayan ve inşa eden bir kişidir. Yapının taşıyıcı sitemini mimarın çizdiği detaylara uygun olarak tasarlayan, asıl işinin kolun, kiriş ve döşeme olduğu kişidir. Mühendisler yapıları, ekipmanları ve süreçleri tasarlamak ve inşa etmek için matematiği ve bilimi kullanır. Aynı şekilde, binaların güvenli ve çalışır durumda olmasını sağlamak da onların sorumluluğundadır. Bunun için güvenli malzemeler seçmeli ve tasarımın yapısal elemanlarını belirlemelidirler. Mühendisler ve mimarlar arasındaki iletişim biçimlerinden biri planlar veya teknik çizimlerdir.
İnşaat mühendisliğinin tüm mühendisliğin öncüsü olduğu söyleniyor, çünkü eski zamanlardan beri farklı tipte binalar yapılıyor. Bir inşaatın yapılabilmesi için tüm dış koşulları gözden geçirmek, inşaat mühendisinin işidir. İnşaat alanındaki temel amacı, inşa edilecek bir yapının; hava durumu, o yapının trafiği, inşa edilme amacı gibi çeşitli faktörlere karşı dayanıklı olmasıdır. Bu nedenle birçok durumda köprü, otoyol gibi bayındırlık işleri veya bir parselasyon ya da mahalle planlaması yapılırken, bu tür hususları bildiği için bir inşaat mühendisi aranır.
İnşaat mühendisliği, şehirleri dönüştürecek karayolları, demiryolları, köprüler, kanallar, barajlar, limanlar, havaalanları ve diğer altyapıların tasarımı, inşası ve bakımından sorumlu olan daldır. Bu kariyerdeki profesyoneller hem kamuda hem de özel sektörde, kendi başlarına veya büyük şirketler için çalışarak hemen hemen her kademede görev alabilirler. İşlerin planlanması, organizasyonu, yönlendirilmesi, kontrolü ve denetimi, her zaman yürürlükteki mevzuata ve yasal çerçeveye uygunluğun sağlanması ana faaliyetleri arasında yer almaktadır.
İnşaat mühendislerinin bir işin hem idari hem de teknik alanlarında görev yapacak şekilde yetiştirilmeleri gerekir. Çünkü her iki alanda da görev yapma ihtimalleri çok yüksektir. Yani hem şantiyede hem de ofiste çalışabilirler ve her iki parçanın da nasıl işlediğini bilmeleri ve anlamaları önemlidir.
Birkaç kelimeyle özetlemek gerekirse, inşaat mühendisliği ve mimarlık büyük ölçüde birbiriyle çelişmez, hatta çok iyi bir şekilde birbirini tamamlar. Bu nedenle birçok yapıda hem bir arada var olur hem de her biri kendi sorumluluğu ve eylem alanı konusunda nettir. Yine de mimar ve inşaat mühendisi farkı vardır. Bunlardan başlıcaları:
Mimar, fikri müşteriye satan kişidir. İnşaat mühendisi, yürütme ve üretim anından tamamen sorumlu olmakla görevlidir.
Mimar, malzemelerin türü ve inşaatın sonunda nasıl görünmesini istediği konusunda nettir. İnşaat mühendisi malzemeleri maliyet, direnç seviyeleri ve dayanıklılık açısından bilir, kesin bir bütçe hesabı yapmak tam ona göredir.
Mimarlar yaratıcılık konusuna daha çok önem verirler. Mühendis ise bu tasarımı gerçekleştirmek için yeniliğe yoğunlaşır.
Mimarlar işlevsellik ve estetiğe odaklanırken, inşaat mühendisleri ise tasarımı inşa etmek için kullanılan metodolojiyi planlar.
Mimarlar tasarımcı kimliğe sahip olmalılar, inşaat mühendisleri ise projelerin uygulanabilir olmasını mümkün kılan kişidir.
Çanakkale Mimarlık ve Mühendislik Firması
Altungazi Yapı Mühendislik merkezi Çanakkale’de olan inşaat, müteahhitlik, mühendislik ve mimarlık olmak üzere profesyonel ekibiyle bu sektöre liderlik eden bir markadır. Yılların verdiği tecrübe ve işinin ehli olan kaliteli kadromuzla kaliteli hizmet ve memnuniyet politikası yürütmekteyiz.
Sizler de Altungazi Yapı Mühendislik kalite ve güvencesinde sağlam ve estetik yapılara sahip olmak için bizimle buradan iletişime geçebilirsiniz.