Prefabrik Temeli Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Temeller, yapının yüklerini bulunduğu zemine aktarmayı amaçlayan yapı elemanlarıdır. Bu nedenle uygulanan gerilmelerin oluşturduğu durumlara karşı dayanıklı olmaları gerekmektedir. Toprağın kırılmaması ve deformasyona uğramaması için de dayanıklılığa ve rijitliğe ihtiyacı vardır. Uygun temel tipinin seçimi, toprağın özelliklerine, yeraltı suyunun varlığına, komşu binalara, maliyetlere, binaya etki eden kuvvetlere, mevcut malzemelere ve temelin yapısal elemanlarına ilişkin çalışmalara bağlıdır. Prefabrik temeli, iyi tasarlandığında binanın toplam maliyetinin %3 ila %10’una tekabül eder.
Prefabrik Temeli Nedir?
Prefabrik temeli olarak bahsedilen yapıya genellikle subasman temel olarak bahsedilir. Montajı yapılacak prefabrik yapının oturacağı alandaki çevre etkilerinden korunması ve sağlam bir zemin sağlanması amacıyla yapılır.
Prefabrik yapılar fabrikalarda hazırlanan parçaların montaj alanına gönderilerek orada planlandığı şekilde birleştirilmesinin ardından meydana gelen yapılar prefabrik yapılardır. Prefabrikler yalnızca konut olarak inşa edilmez. Şantiye binaları, depolar, spor salonları, ofisler ve hastaneler de artık prefabrik olacak şekilde tasarlanıyor. Yapının sağlam, uzun ömürlü ve kullanışlı olmasının en kolay yolu ise prefabrik temeli yaparken bazı detaylara dikkat etmekten geçiyor. Prefabrik temeli, arsa üzerine projeye uygun şekilde atılan bir temeldir. Zemin betonunun kaliteli olması, yapının da sağlam olmasını kolaylaştırıyor.
Yapının hangi büyüklükte olacağına, bahçe veya balkon büyüklüğünün ne kadar olacağına göre beton maliyeti ve boyutu da değişiklik göstermektedir. Prefabrik temeli oluşturulurken zemin betonu derinliği ve malzemeler, bölgeye göre farklılaşmaktadır. Temel atılma işleminde yükseklik de önemli bir ayrıntıdır. Zemin yüksekliğinin doğru şekilde ayarlanması ise su ve kar yığınları konusunda fayda sağlayacaktır. Prefabrik temeli inşası, yapının inşa edileceği alan belirlendikten sonra beton dökülme ve diğer işlemlerin uygulanmasını içermektedir. Zemin eğimini sıfıra indirerek temel bir iskelet elde edilmektedir. Çelik ve demir iskelet sonrasında temel atma işlemi yapılmaktadır.
Üretim tesislerinde prefabrik yapıların materyalleri özel teçhizatlar ile üretilir. Fakat bu uygulamalar prefabrik yapının arsaya kurulumu için yeterli olmamaktadır. Bu üretimi gerçekleştirilen parçalarla ortaya montajı tamamlayacak bir yapı çıkmış olsa da yapının kurulumu için belirlenen bir zemin yapısı ve temel atma işlemi gereklidir. Prefabrik temeli, normal evlerin benzeri şeklinde bir temel üzerine yapılmaktadır.
İlk önce zemin çalışmaları devreye girer. Zeminin ev yapısına, boyutuna ve ağırlığına uyacak şekilde hazırlanması lazımdır. Bunun yanı sıra prefabrik yapının temelinin ölçüleri ve boyutları kişinin gereksinimlerine ve taleplerine göre metrekareye bağlı biçimde belirlenir. Zemin betonun ölçüleri en az prefabrik yapı boyutlarında olmalıdır. Beton dökülme konusunda ise bu yapıların temeline terazili beton dökülmektedir. Bütün uygulamalarda zeminin temel yapısı için gerekli olan şartların da sağlanması lazımdır. Koşulların uygun hale getirilmesinin ardından beton dökme ve temel atma işlemleri yerine getirilmektedir.
Uzun seneler boyunca kullanılabilir ve sağlam bir yapı olarak öne çıkan prefabrikler, düşlediğiniz gibi bir yaşam sunabilir. Fakat bu yapıların kurulumu öncesinde bazı detaylara dikkat etmeniz gerekir. Zor olmayan ama özenli adımlar gerektiren prefabrik yapılar, alanında profesyonel bir firma eşliğinde inşa edilmelidir. Tercih ettiğiniz firma sizlere başarılı referanslar göstermeli, prefabrik temeli ve bina inşa malzemelerinde kalite belgeleri sunmalıdır.
Ayrıca, prefabrik yapıların inşası için ilk olarak yasal prosedürlerin yerine getirilmiş olması önemlidir. Bu bağlamda atacağınız ilk adım, yapının kurulacağı arazi için gereken izinleri almak ve ruhsatı elinizde bulundurmaktır. Prefabrik yapının kurulacak olduğu alan belediye sınırları dahilinde ve arsa da imara açık ise ilgili proje, imar planları çerçevesinde oluşturulmaktadır. Belediye sınırları haricinde olan ve imarı olmayan arsalar için de idari amirliklerden bilgi alabilirsiniz. Böylece yasal işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Çanakkale Prefabrik Temeli ve Subasman İnşaatı
Çanakkale ahşap ev, konteyner ev ve prefabrik evler konusunda oldukça aktif bir şehirdir. Altungazi Yapı Mühendislik olarak Çanakkale subasman inşaatı alanında her zaman yaptığımız kaliteli ve hızlı işçilik sayesinde subasman taşeronluğunu yaptığımız prefabrik şirketlerinin tercihi olarak hizmet ettik.
Sizler de yaptıracağınız subasman için Altungazi Yapı Mühendislik kalite ve güvencesiyle yaptırmak için bizimle buradan iletişime geçebilirsiniz.